2016. január 19., kedd

Roamer

Roamer


A Roamer története 1888-ban kezdődött, amikor Fritz Meyer órásmester egy szép napon egyetlen óraalkatrész gyártására megnyitotta műhelyét Solothurnban, egy svájci kisvárosban a Jura hegység lábánál. A kezdetben 6 fővel, az eredeti cilinderjáratos szerkezeteken keményen dolgozó Meyer üzlete gyorsan fejlődött, hamarosan már 60 fővel dolgoztak, és 1904-ben a vállalat készterméke már meghaladta félmillió példányt. 1905-ben társával Johann Stüdelivel megalapították a Meyer&Stüdeli Company-t, és 1 év múlva már 400 alkalmazottal kellett új épületbe költözniük, ahol beindulhatott az évtizedekig használatos és népszerű MST szerkezetek gyártása és összeszerelése. A siker nem maradt el, 1923-ra évi egymillió órát készítettek, majd 1932-ben már 1200 dolgozó szerepelt a fizetési bérlistán, és egyébként ebben az évben úttörőként bevezették a folyamatos minőség-ellenőrzést is. 1940-ben találékony mérnökök kifejlesztettek és szabadalmaztattak egy felettébb ravasz megoldást az órák vízhatlanságának biztosítására, és 1952-ben, amikor a cég az egyik vezető márkájáról Roamer Watch Co. S.A.-ra változtatta a nevét, már a „kiváló minőségű vízálló órák" gyártójaként határozta meg magát. 1955-ben megjelenik az „Anfibio" nevű masszív, vízálló óra sorozat, mely rendkívüli tartósságával és megbízhatóságával hamarosan világhírnévre tesz szert. A kvarc szerkezetek megjelenése nagyban hátráltatta a cég fejlődését, így annak érdekében, hogy piacon maradhassanak 1972-ben elkészítették kvarcóráik első családját. 

Remek MST szerkezeteik közül a Cal.801-et 1967-től 1976-ig gyártották (később Eta-ra álltak át), és ilyen szerkezetekkel szerelték a méltán népszerű „Vanguard" és „Superking" modelleket is.

Egyébként Johann Stüdeli (is) valószínűleg egy zseni volt, a fentiek mellett '34-ben ő alapította a Fraisa SA-t, ami az óraipar számára először kezdett marószerszámokat gyártani, és a mai napig is prosperál. A családi cég Mo.-on '99 óta van jelen Sárospatakon, és idén nyitottak új bevonatoló-üzemet kis hazánkban.

Légrádi Csaba munkája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése