2016. december 8., csütörtök

Herma

"Egy vállalat a minőség szolgálatában" (Montres Herma SARL)
Méltánytalanul kevés szó esik a korabeli francia óragyártásról, órásmesterekről, pedig jószerivel e nemzet svájcba származott fiainak köszönhetjük közös szenvedélyünk kulturális ős-forrását. Azokra a hugenottákra (francia kálvinisták) gondolok, akik a szabad vallásgyakorlás eltörlése miatt voltak kénytelenek családjaikkal elhagyni hazájukat és a liberális református Svájcba menekülni, hogy ott létesítsenek kézműipart, ékszer és óragyártást. Az elüldözött hugenották teremtették meg a svájci óraipar alapjait, ők képezték ki a tanulni vágyó svájci parasztokat a szakma fogásaira, és így született Svájcban bevándorlók gyermekeként Perrelet és Breguet is. Mennyit veszített Franciaország, és mennyit nyert Svájc!
Narcisse Ulysse Anguenot [nárszisz ülisz ongöno] 1849-ben nem ilyen családba született Pierre Joseph Marcellin Anguenot és Marie Zelie Billod Morel gyermekeként a Doubs [du] megyei svájci határmenti városba Villers-le–Lac [viler lö lák]-ba. Ulysse egész családja minden irányban tömve volt órásmesterekkel, ékszerészekkel, így nem csoda, hogy belőle lett az egyik legfontosabb francia órakészítő a századfordulóra. Nagyjából Villers-le-Lac-ban élt-alkotott-halt, ill. Besançon-ban, Morteau-ban és Párizsban is jelen volt mindvégig... –az 1881-ben általa alapított vállalat a 'Etablissements Pétolat Frères et Anguenot, ami később több átalakuláson és az ezekből következő névváltoztatásokon is átesett. (pl. A. Anguenot & Anguenot Frères, Establishment Anguenot Frères – ez alatt a cégér alatt lett ismert név a Herma 1928-ban).
A Pétolat Frères [pétolá frer] egy nagy óragyártó volt a közeli Morteau-ban, és amikor összefogtak Anguenot mesterrel át is tették a székhelyüket Besancon-ba egy korábbi óra és ékszerüzlet helyére. A cég az Avenue Denfert-Rochereau [ávnü donfer rosro] 7. alatt zsebórákat, karórákat, fali és ébresztő órákat kezdett árulni komoly kereslet mellett. 
Ulysse Anguenot 1937-ben hosszú útra indul, 87 évesen szülővárosában Villers-le-Lac-ban átköltözik a túlvilágra. Üzletét és szakmai örökségét fiai viszik tovább, majd hosszú évtizedek telnek el mire 1953-ban hivatalosan is megalapítják a(z) (Anguenot) Herma SARL-t (société à responsabilité limitée=Kft.) felbuzdulva a Herma feliratú Cupillard.233 [küpijár] szerkezetekkel szerelt órák elképesztő sikerén. (A cupillard a francia óragyártás egyik legrégebbi és legelterjedtebb remeke, ami Virgille Cupillard (1856) ékszerész, órakészítő nevéhez fűződik, aki szintén Villers-le-Lac-ban alapította műhelyét.) Később a cég olyan sikeres modellek készítőjeként duzzasztotta hatalmasra hírnevét mint a "Le Mans 24 Hours", de óráikat többnyire Cupillard cal.233-mal - később miután a Cupillard a France Ebauches [fransz ébus] része lett egy akvizíció során FE 233-60-nal szerelték az utolsó időkig.

‎Valentin Sápi nyomán

1 megjegyzés: