2015. december 3., csütörtök

Poljot Kirova

Óra történettel - POLJOT Kirova chronograph

Egy Poljot Kirova pilóta óra. A történet úgy szól, hogy a Nagy Szovjet Vörös Hadsereg felszabadítván Németországot saját maga elnyomása alól, ott sok érdekes dolgot talált. Többet között kitűnő óragyárakat is. Mivel ezek egyik gyűjtőhelye Glashütte környéke a Kelet-Német oldalra esett, amelyre hosszabb ideig vigyáztak az elvtársak, volt idejük ott alaposan körülnézni. Megtetszett nekik például a Tutima óragyár, ahol kitűnő katonai repülős (Flieger) órákat gyártottak. Nehogy kárba vesszen, ezt a gyárat egyszerűen átvitték Moszkvába és beépítették az Első Moszkvai Óragyárba. Aminek másik neve Kirova. Az ötvenes években ki is jöttek az első ciril betűs kronográfok a német mintára és az onnan származó svájci eredetű szerkezetekre alapozva. Ezeket azóta is gyártják rengeteg típusban.
Jelen példány érdekessége, hogy az óragyár 70 éves jubileumára készült „reissue” sorozat részeként az első németes pilótaórák hű másolata. A kinézete nagyon hasonló az eredetihez, lásd a képet. Technikája azonban már modern: vízálló acél tok, üveg hátlap, forgatható üvegráma, dátumos szerkezet. Ez utóbbi felhúzós, 23 köves, ütésbiztosított, a Poljot 3133 nevet viseli, származását tekintve a svájci Valjoux 7734 werk reinkarnációja. Autentikus, hogy a számlapon ciril a felirat és nem a Poljot logo, hanem a korábbi, az Első Moszkvai Óragyár logoja szerepel rajta.
A történetnek két extra pikantériája van. Egyrészt a Glashüttei gyárak újra éledtek és már a svájciakkal fej-fej mellett vezetik a világ óragyártását, elsősorban a csúcs kategóriában. Ahol az oroszok nemigen jártak még. Például a Tutima is, katonai jellegű óráival. A másik érdekesség, hogy a Poljot által gyártott P3133 szerkezetek annyira jók és nincs elérhető svájci megfelelőjük, hogy néhány német eredetű gyártó ma is beépíti őket óráiba, például a Junghans és a Junkers. Nem duzzognak a múlton.



Attila Krátky‎ hirdetéséből emeltem ide.



Attila Krátky fényképe. Attila Krátky fényképe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése